KONUT SİGORTALARI

ZORUNLU DEPREM SİGORTASINA DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

 

KARARNAME NO. : 587 R.G.TARİHİ : 27/11/1999

 

KARARNAME TARİHİ : 25/11/1999 R.G.SAYISI : 23919 (MÜKERRER SAYI) AMAÇ

 

Madde 1-Bu kanun hükmünde kararnamenin amacı meydana deprem afeti sonucu bina maliklerinin veya intifa hakkı sahiplerini binaların ziyanı veya hasarlanması nedeniyle uğrayacakları maddi zararların karşılanmasını teminen zorunlu deprem sigortası yaptırmalarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

KAPSAM

 

Madde 2-634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,bu binaların içende yer alan ve ticarethane,büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle Devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tabidir.

 

TANIMLAR

 

Madde 3-Bu Kanun Hükmünde Kararnamede geçen;

 

a) Bakan veya Bakanlık: Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan veya Bakanlığı,

 

b) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,

 

c) Kurum: Doğal Afet Sigortaları Kurumunu,

 

d) Kurul: Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulunu,

 

e) Zorunlu deprem sigortası:

 

Depremin doğrudan veya dolaylı neden olacağı maddi zararları, 10 ncu madde gereğince belirlenen tutara kadar teminat altına alan zorunlu sigortayı,ifade eder../…

 

SİGORTA YAPMA VE YAPTIRMA ZORUNLULUĞU

 

Madde 9-Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki bağımsız bölümler ve binalar için, malikler veya varsa intifa hakkı sahipleri tarafından zorunlu deprem sigortası yaptırılır. Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yayımı tarihinden sonra mesken olarak inşa edilecek bağımsız bölümler ve binalar için, ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı alınmış olması kaydıyla, iskan izninden veya içinde yaşanmaya başlanmasından itibaren bir ay içinde zorunlu deprem sigortası yaptırılır. İlgili sigorta şirketi, sigorta sözleşmesinin bitiminden en az bir ay önce taahhütlü mektup, telgraf ya da noter kanalıyla sözleşmenin sona ereceğini ve yeni bir sigorta yaptırma zorunluluğunu sözleşme sahiplerine bildirir. Sigorta sözleşmesinin, sona ermesinden itibaren bir ay içerisinde yenilenmemesi durumunda Kurumun sigortadan kaynaklanan sorumluluğu sona erer.

 

SİGORTA TEMİNATI, TARİFE VE TALİMATLAR, KOMİSYONLAR

 

Madde 10-Zorunlu sigortaya ilişkin teminat tutarları, genel şartları, tarife ve talimatları, primlerin ödenme usul ve esasları ile Kurum idarecisine ve yetkili sigorta şirketlerine ödenecek komisyonlar Bakanlıkça tespit edilir ve Resmi Gazete’de yayımlanır. Sigorta primlerinin tespitinde; binanın yüz ölçümü, inşaat sınıfı ve kalitesi, binanın üzerinde bulunduğu arazinin jeolojik özellikleri, deprem riski ve benzeri faktörler dikkate alınır.

 

DEVLETİN AFETLERLE İLGİLİ MEVZUATTAN KAYNAKLANAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

 

Madde 11-Devletin, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanundan ve diğer kanunlardan doğan konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri, deprem nedeniyle sigorta kapsamındaki binalarda meydana gelen ziya ve hasarlar sonucu uğranılan maddi zararlar için Kurum tarafından tazminat ödenmesiyle birlikte ortadan kalkar. 9 uncu madde gereğince cari bir zorunlu deprem sigortası bulunmayanlar, bu sigorta kapsamında karşılanacak zararlar için doğal afetlerle ilgili mevzuat çerçevesinde hak sahibi olamazlar.

 

SİGORTA YÜKÜMLÜLERİNİN SAPTANMASI VE İZLENMESİ

 

Madde 12-Sigorta yaptırmakla yükümlü olanlar, Kurum tarafından tespit edilir. Bu işlem sırasında Kurum, ilgili valilik veya belediye ile tapu sicil müdürlüklerinin kayıtlarından yararlanır. Kamu kuruluşları, zorunlu deprem sigortasının yaptırılmış ve priminin ödenmiş olduğu belgelenme dikçe bu sigortaya tabi binalarla ilgili tapu tescil işlemleri dâhil hiçbir işlem yapmazlar.

 

MENFAAT SAHİBİNİN DEĞİŞMESİ

 

Madde 13-Menfaat sahibinin değişmesi halinde sigorta, yeni menfaat sahibi ile devam eder.

 

SİGORTALININ MÜKELLEFİYETİ

 

Madde 14-Binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına neden olan veya buna imkân veren malik, meydana gelen zararın bu nedenle ortaya çıktığı veya arttığı tutar kadar tazminat alma hakkını kaybeder.

 

KURUM KAYNAKLARININ YETERSİZ KALMASI

 

Madde 17-Kurum, sigortadan kaynaklanan toplam yükümlülüklerini ve sahip olduğu kaynakları dikkate alarak reasürans, sermaye ve benzeri piyasalardan sigortacılık tekniğinin gerektirdiği şekilde ve yeterli düzeyde koruma temin eder. Ancak, sigortalı hasarın beklenenin üstünde olması ve bunun Kurum kaynaklarını ve temin edilen koruma miktarlarını aşması durumunda, ortaya çıkan zarar, Kurum kaynakları ve koruma miktarının toplamının zorunlu sigorta kapsamında ödenmesi gerekli toplam tazminata olan oranı dâhilinde karşılanır.

 

YÜRÜRLÜK

 

Madde 19-Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi hükmü yayımından dokuz ay sonra, 11 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü yayımından onbeş ay sonra, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

YÜRÜTME

 

Madde 20-Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. (30 EYLÜL 2000).

 

KONUT SİGORTALARI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

 

RİSKLER VE KONUT SİGORTASI

 

SİGORTA NEDİR?

 

Önceden bilinmeyen risklerin belli bir bedel karşılığında paylaşılarak güvence altına alınmasıdır.

 

Evimizi hırsıza karşı korumanın çeşitli yolları olabilir. (çelik kapı, alarm,demir parmaklık vs) çağdaş yöntemlerden biride sigorta yaptırmaktır.Peki diğer riskler su baskını, yangın, infilak,deprem?

 

Devamlı oturduğunuz evi sigortalayabileceğiniz gibi, kır evinizi, dağ evinizi, deniz kenarındaki yazlığınızı, kısacası ikinci konutunuzu da sigortalayabilir, kiraya verdiğiniz evinizi, kiracıysanız ev eşyalarınızı sigorta güvencesine alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bir sigorta şirketine başvurmak, Tabii daha önce evinizi hangi risklere karşı güvence altına alacağınızı belirlemeniz gerekir. Örneğin; eviniz 4. katta ise, sigorta şirketinin size sunduğu paket poliçe içindeki sel baskını riskine karşı sigorta yaptırmanız gerekmez.

 

Güvence altına aldığınız (Sigorta şirketine sattığınız) her risk için bir bedel ödeyeceksiniz. Dolayısı ile hangi riskleri paylaşacağınıza doğru karar vermelisiniz.

 

UNUTMAYIN SİGORTA BİR KAZANÇ SİSTEMİ DEĞİL ORTAYA ÇIKAN HASARIN TELAFİSİ SİSTEMİDİR.

 

SİGORTA KAPSAMINA GİREN RİSKLER

 

Sigorta şirketine, aşağıdaki risklerin sigorta kapsamına girip girmediğini sormayı ihmal etmeyin;

 

. Evinizde yangın çıktı, zarar gördü ve komşunuzun evine de zarar verdi.

 

. Tüpgaz, doğalgaz ya da kalorifer kazanınız patladı.

 

. Dumandan eviniz mahvoldu.

 

. Evinize yıldırım düştü.

 

. Hırsız evdeki değerli eşyaları çaldı.

 

. Tatile çıkarken musluğu açık unuttunuz, evinizi su bastı.

 

. Sel baskınında eviniz zarar gördü.

 

. Donan su borularınız sızıntı yapıyor.

 

. Elektrik kaçağı oldu.

 

. Fırtına çıktı ve evinize çarpan cisimler zarara neden oldu.

 

. Erozyon evinizin temelini etkiledi.

 

. Deprem büyük zarara yol açtı.

 

. Eviniz biriken karın altında kaldı.

 

. Evinizdeki cam eşyalarınız kırıldı.

 

. Hava veya kara taşıtı evinize çarptı.

 

. Taşınma ya da tamirat masrafları çıktı.

 

. Grev, lokavt, halk hareketleri ya da terör nedeniyle eviniz zarar gördü.

 

. Kuru temizlemeye veya tamire gönderdiğiniz eşya zarar gördü.

 

. Evinize kasti olarak zarar verildi.

 

. Makul süreler içinde yapmanız gereken bakımı geciktirdiğiniz için ortaya çıkan hasarlar. Genel olarak dikkat etmeniz gereken; sizi etkileyen risklerin yanında (sizi direkt etkileyen ya da komşunuzdan kaynaklanan riskler), sizden kaynaklanan ve komşunuzu etkileyen risklerin de sigorta kapsamına alınmasıdır.

 

POLİÇE NEDİR?

 

Poliçe sigorta şirketi ile yaptığınız özel bir anlaşmadır.Siz Hangi riskleri paylaşmak istediğinizi ve Risklerin değerini (ev bedeli, eşya bedeli vs) belirlersiniz sigortacıda prim yüzdeleri ile hesaplayarak size ödemeniz gereken primi belirler.

 

PRİM NEDİR?

 

Sigorta şirketi ile yaptığınız anlaşma uyarınca ödemeniz gereken bedeldir.

 

PRİM TAKSİTLENDİRİLEBİLİR Mİ?

 

Sigortacınız ile olan anlaşmanıza bakar.Ancak dikkat etmeniz gereken ilk taksidinizi ödemeden hasar gerçekleşirse sigortacınız zararınızı karşılamaktan imtina edebilir.

 

AŞKIN SİGORTA NEDİR?

 

Bilmediğinizden veya kazanç elde etmek amacı ile riskteki malınızı yüksek bir değerle sigorta ettirmenizdir.Hasar gerçekleşince Eksperler malınızın o günkü değerini tespit ederler bu değer üzerinden hasarlanan kısmının oranını size öderler.Siz boşuna fazla prim ödediğinizle kalırsınız.

 

EKSİK SİGORTA NEDİR?

 

Bilmediğinizden veya az prim ödemek amacı ile riskteki malınızı düşük bir değerle sigorta ettirmenizdir.Hasar gerekleşirse Sigortacınız size aynı oranda eksik ödeme yapar. Örnek: Evinizin değeri 100.000 TL ama siz 80.000 TL diyerek daha az prim ödediniz. Ve de evin %25i bir hasar sonucu zarara uğradı .Sigortacınız 100.000 X%25=25.000TL değil 80.000 TL X%25=20.000 TL sı öder.

 

RİSKİN DEĞERİNE KARAR VEREMİYORUM HATA YAPMAMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

 

Sigorta şirketinden Eksper isteyerek değerini tespit edebilirsiniz dolayısı ile sigortacınızı muhtemel eksik veya aşkın değer iddiaları ortadan kalkar. Evinizin ya da sigortalamak istediğiniz binanızın, inşaat bedeli üzerinden değer tespiti yapılır, toprak bedeli dikkate alınmaz.(değerli bir semt ile varoşlardaki bir bina arasında sigorta mantığı açısından fark yoktur)

 

KONUT SİGORTASI TÜRLERİ

 

Paket poliçe ya da şemsiye sigorta;evinizin karşılaşabileceği birçok riski tek poliçe ile teminat altına alan sistemdir. Dikkat etmeniz gereken, başvurduğunuz sigorta şirketinin, paket poliçesinin kapsamına hangi risklerin girdiğidir. Sizi etkilemeyen riskleri poliçeden çıkarabilirsiniz. Sizi etkileyebilecek (deprem ya da hırsızlık gibi) bazı risk teminatlarının olmadığı bir paket poliçe satın aldığınızda da, bu riskler için ayrıca sigorta yaptırmanız gerekecektir. Klasik poliçede ise; poliçe kapsamında yer alacak riskleri müşteri belirler. Fiyat müşterinin belirlediği risk listesi dikkate alınarak, sigorta şirketince belirlenir.

 

SİGORTA TERİMLERİ

 

Ekspertiz: bir hasar meydana geldiğinde hasarın miktarını saptama işlemi.

 

. Hasar: Sigortada tazminat ödemeyi gerektiren durum.

 

. İhtarname: Primini ödemediği takdirde, sigortalı hakkında uygulanacak yaptırımları bildiren işlem.

 

. Muafiyet: Sigorta sözleşmesiyle hasar miktarının sigortalı tarafından karşılanacak bölümü.

 

. Poliçe: Sigorta sözleşmesinin yazılı şekli.

 

. Riziko: Sigortalının güvence altına alınmasını istediği olaydan zarar görme olasılığı. Riziko olmadan bir sigorta sözleşmesi düşünülemez.

 

. Sigorta: Belirli bir prim karşılığında, kişinin hayatının ya da bedeninin, veya kişi ve kuruluşların para ile ölçülebilen maddi varlıklarının karşılaşabileceği rizikoların gerçekleşmesinden doğacak hasarlarını, ölçülen değer üzerinden ve gerçekleşen hasar oranında karşılayarak sosyo ekonomik çöküntüleri dağıtan ve önleyen, yatırımlara aktarılan fonları ve ikrazları ile ekonomiye kaynak yaratan işlemler bütünüdür.

 

. Sigorta ettiren: Sigorta poliçesinin düzenlenmesi talebinde bulunan ve poliçene primini ödeyen kişi.

 

. Sigortalı: Sigortaya konu olan ve riziko gerçekleştiğinde tazminatı alacak kişi.

 

.Tazminat: Rizikonun gerçekleşmesi sonucu zararı gidermek için sigortacı tarafından sigortalıya verilen meblağ.

 

. Zaman aşım: Yasal olarak belirli bir süre geçtikten sonra, sigorta sözleşmesinden doğan hakların geçerliliğini yitirmesidir.